Vilket privilegium att få fira Påsk här i Jerusalem. Utbudet på andakter, gudstjänster och vandringar kan få vilken upplevelsesökande finländare som helst att bli småstressad. Men jag är inte stressad utan jag har en inre frid och lycka. Frid över att jag kan välja och välja bort och lycka över att få vara här och möta de jag möter, se det jag ser och uppleva det jag upplever.
På Skärtorsdagen ordnades en gemensam luthersk nattvardsgudstjänst i the Church of the Redeemer inne i Gamla stan. Liturgin och predikan varvades på arabiska, tyska och engelska, de tre största lutherska kyrkorna här i Jerusalem. Kyrkans förbön bads på danska, svenska, arabiska, norska, finska, tyska och engelska. FMS stod för både den finska och den svenska förebedjaren i form av Fröken Björk själv och min co-volontär. Kändes stort på något sätt att få be tillsammans med folk från så många delar av världen.
Skärtorsdagens nattvardsmässa. |
Efter gudstjänsten gick vi i procession genom Gamla stan till Getsemane, så som det står skrivet i evangelierna att Jesus gjorde efter att ha instiftat nattvarden. Vi firade en ljusandakt vid Getsemanekyrkan och mindes hur Jesus bad och våndades innan han blev fängslad.
Paret nere i vänstra hörnet heter Sjödin i tillnamn, och mannen heter Tomas. |
På väg mot Getsemane. |
"... I pray also for those, who will believe in me through their message, that all of them may be one, Father, just as you are in me and I am in you. (Jesus ber i John. 17:20-21). |
Det är mycket vandringar på programmet, så även på Långfredagen. Tidigt på morgonen innan alltför många turister vaknat och invaderat Gamla stan gick jag tillsammans med en grupp lutheraner och annat löst folk Via Dolorosa. Smärtornas väg som Jesus gick, bärandes på sitt kors och världens synder, på väg mot sin korsfästelse och död.
Station 5: Simon av Cyrene hjälper Jesus bära korset. |
Olika kristna grupperingarna (mest de katolska/ortodoxa å ena sidan och de protestantiska å andra sidan) tvistar alltjämt om den exakta platsen för korsfästelsen och gravläggningen. Inne i Gamla stan finns Church of the Holy Sepulchre som Konstantin satte grunden för på 300-talet efter att bestämt att kristenheten behövde veta den exakta platsen för korsfästelsen. Nordväst om Gamla stan finns Trädgårdsgraven som under 1800-talet hittades av arkiologerna och blev intressant med tanke på korsfästelsen och gravläggningen av Jesus. För mig spelar det inte så stor roll att veta de exakta koordinaterna, det som är viktigt och betydelsefull och totalt avgörande är att jag tror ATT korsfästelsen har ägt rum, att Jesus sattes i en grav och att han sen uppstod.
Präster och biskopar leder bönen på sista stationen. Korset som kvinnan håller i bars av olika präster mellan varje station, och på vid varje station läste vi bibelord och bad. |